1. октобра 2013. - Чланови

Ђачке екскурзије

Поштовани,

Пишем вам као запослени у просвети (иако нисам до сада имала прилике да водим ђаке на екскурзију због тога што моји ђаци то не могу финансијски да приуште) и као родитељ. Вест коју сам прочитала на страни 5 (издање „24 сата“ од четвртка 26.9.2013.), коју потписује ваш новинар М. Лесковац је неистинита и заснована на дезинформацијама.

Прво, под изразом дневница у просвети се подразумева износ који наставник добија од родитеља по детету (изузимајући гратисе, значи – поклоњене аранжмане, за децу која не могу новчано да подрже одлазак на екскурзију/рекреативну наставу) за целокупно трајање екскурзије/рекреативне наставе. Значи, дневница од 4500 дин, коју предлажу родитељи и прихвата се гласањем на Савету родитеља у оквиру школе, би представљала укупно цео износ по ученику за СВЕ време трајања екскурзије, а не по дану (као што то добијају остали запослени у свакој другој фирми, установи и организацији), што би у новцу представљало износ од 135 000 дин, а не 945 000 дин, како је дотични новинар у злој намери представио.

Друго, толики износ, до сада, по мом знању никада до сада није изгласан, обично се ради од 2000-3000 дин, у зависности од тога шта родитељи предложе, а то је с мог становишта родитеља најмање то родитељ може да учини да мотивише наставника да води адекватну бригу о његовом детету, са којим проводи 24 сата дневно и о чијој добробити мора да води рачуна.

Треће, прави новинар би, пре свега, пре предаје текста требало да оде до неке средње школе и провери наведено, и то не кроз разговор, већ путем прегледања записника са седница Савета родитеља, у ком се наводи која је сума договорена и како су родитељи гласали.

Срамно је да блатите људе који имају довољно воље и храбрости да посвете време нашој деци, и да се на такав непрофесионални, да не кажем, дилетантски начин бавите том темом у Србији данас, када велики број људи живи на ивици егзистенције. Не бих се чудила да, на вашу велику радост као новинара, пошто је код вас само лоша вест заслужила да буде објављена, неки наставник буде јавно осрамоћен или физички нападнут због револта суграђана изиритираних оваквом вешћу.

Надам се да ћете имати образа да демантујете сами себе и покажете да сте професионалци-  С поштовањем, Весна Јевтић