23. октобра 2014. - Чланови

Текст који мајка не треба да види

Људи се ових дана стално жале да немају новца. Моји другови и другарице, моји вршњаци се жале како им родитељи не купују нове телефоне, жале се како им мајка не даје новац да купе петнаести пар патика, како им је тата купио ФИАТ, а не МЕРЦЕДЕС. Па да и онда сам ја размажена.

Да ли и њима мама каже да „паре не бере са дрвета“. Да ли су и они тужни када то чују? Да ли се и они расплачу када су им мокре ноге у већ офуцаним патикама, а жао им је да траже од маме јер знају да ће је то расплакати? Док њихови родитељи кукају како са две плате од преко 1000 евра, не могу да издрже ни месец дана. Стварно. Јадни они. Треба плаћати гориво за три аута, треба плаћати рачуне, треба месечно купити сину нови телефон, треба му дати паре да изађе свако вече и да се обуче и да плаћа пиће, сепаре, дневно паклу – две најскупљих цигарета за сина и још најмање две за њих.. . . Њихов син вози ауто, а возачку нема јер му је дао тата 100 евра да за сваки случај подмити полицајца када га заустави.. . . Наравно жена мора да сваки други дан иде код фризера, не дај боже да нема сређене нокте, али нема времена да их среди сама. А треба и да једу нешто а наравно да им је лакше да ручају и вечерају по ресторану, а пошто су сваки дан ван куће, треба платити и чистачицу и баштована и ко зна кога још.

Они незнају како је сваки дан ручати сендвиче или се понекад почастити правим ручком код баке и деке. Зашто би њихов син нашао неки посао? Па то је срамота, сам себи зарадити динар.Шта би му „ортаци“ рекли ? А тек да понесе сендвич од куће и чај који је скувао да понесе у школу?! Свашта. . . .

А онда дође време када треба да упишеш факултет. Ма што би га уписао? Убациће њега тата у фирму преко везе. Седеће и неће радити ништа за исту плату као и његови родитељи. Док ми обични смртници мучимо муке како да платимо факултет. И када га завршимо, следи нам још више муке. Седиш на бироу, чекаш, размишљаш шта ћеш и како ћеш даље. Онда одеш на разговор код свог вршњака који је за тих 4,5 година твојих студија, постао већ директор фирме, смешка ти се . . .

Да се вратимо на почетак. Тешим своју маму која тражи још мањи стан, који би могли да плаћамо и онда када ми прочита да неки тамо господин који има једва завршену средњу школу, жали како му смањују плату на 950 евра.. . Размишљам како је моја мама била Вуковац, у средњој исто. завршила факултет, покупила мноштво диплома и похвала које сакупљају прашину. Драги „господине“ и теби скупља прашину онај Мерцедес који си пре пар дана заменио Јагуаром.

Него мени нису јасни људи који немају. Ево ти сад кукају да немају, кукају, жале се, седе кући и моле се богу да им падне са неба, шта ? А на заказани штрајк нису дошли, нису се појавили. Нису се потрудили ни да то промене. Нису покисли као моја мама. Моја мама је најхрабрији човек на свету. И када се разболи она не може на боловање, јер скину плату. Свеједно она ће се борити да нама буде боље. Нек вас је срамота. Ја сам овде најбогатија на овом свету. Имам своју маму <3.