9. јуна 2013. - Чланови

ЗБОГОМ ПАМЕТИ

Од 31. марта, ступио је на снагу Закон о измирењу новчаних трансакција у року од 45 дана. 6. јуна, плате су обустављене у 33 школе у Београду. У целој Србији много више. Добили смо хитан допис од Школске управе да ако не поднесемо доказ о уплати најкасније до 6. јуна, биће обустављене плате радницима. То се и догодило.

Ником од нас диектора није јасно, нити ко жели да нам објасни, зашто се обустављају плате, ако смо на време поднели доказ (пре 6. јина) да не дугујемо ништа. У допису је речено да чим поднесемо доказ о уплати, плате ће бити пуштене. А нису. Школска управа и Министарство просвете подигли су зид ћутања. Не смеју да дају никакве информације. МИслим да и њима није ништа јасно.

Хоћу да истакнем неколико сулудих ставки које се косе са здравим разумом, а које се намећу школама у Србији, сулуде захтеве које је немогуће испунити под таквим условима.

1. Софтвер Рино програма у који школе уносе рачуне и рокове плаћања не функционише добро, често се забагује и трезору да погрешну информацију. Скоро да је немогуће да се исправи, иако је уплата у законском року извршена и писмени доказ трезору послат. А онда плате нема.

2. Није одржан курс обуке шефовима рачуноводства, нити нам је речено шта се уноси а шта не.

3. Шта се дешава ако на време испоштујемо рок уноса, а онда нам не уплате на време материјалне трошкове, а то се редовно дешава ? У табели се види да нисмо испоштовали рок, а онда и без наше кривице, плате опет нема.

4. Школе које за Републичко такмичење омогуће ученицима и њиховим наставницима трошкове такмичења који су често и преко сто хиљада динара ( а Министарство не рефундира трошкове смештаја), биће кажњене ако пробију рок плаћања обуставом плата и тако ће нагрдити наше вредне колеге који су ту децу вредно спремили.

5. А онда нам у школу дође екстерно вредновање и констатује да немаш ни пројекторе, ни паметне табле . . . и школа добије двојку. А не смемо да их купујемо, јер ћемо пробити рок плаћања и плата неће бити.

6. И као врхунац свега, плата за 33 београдске школе није уплаћена у четвртак 6. јуна, а на сајту Министарства финансија у табели школа које се јавно истичу да је рок пробијен, са датумом 7. јун је десет београдских школа. Зашто осталих 23 школа, које значи нису на списку дужника није извршена уплата плата ? А вероватно и ове школе које дугују још увек имају проблем са софтвером. Које су санкције ако Министарство крши Колективни уговор ?

7. Уђите на сајт Министарства финансија и погледајте. 115 школа на нивоу Републике је блокирано. Али безосећајност Министарства финансија иде толико далеко, да се на листи дужника налазе и Домови за лица са оштећеним видом, центри за смештај деце и  одраслих ометених у развоју, домови ученика без родитељског старања, геронтолошки центри, . . . музеји, библиотеке, културни центри. Све установе које су деценијама на маргини бриге наше државе. Овој земљи просвета, култура и образована нација очигледно није потребна. Потребни су сплавови, који су ослобођени намета да нас забављају до зоре и тако да ваљда заборавимо на све ово.

 

Директор једне београдске школе из Домановићеве Србије