21. марта 2015. - Обавештења

У понедељак обустава наставе


Mиљан Мићуновић из Уније синдиката просветних радника Србије за N1 каже да ће, због тога што нема решења за њихове захтеве, колегама предложити да се обустави допунска настава и припреме за такмичења, а разговараће о томе да ли ће обуставити и припреме деце за матуру.

Два синдиката просветних радника који су и даље у штрајку, прете радикализацијом протеста. То значи да ће, уколико зараде за фебруар буду умањене због учешћа у штрајку, наставници од понедељка ступити у једнодневни штрајк, и да ће поднети тужбе против директора школе који су поступили по допису Министарства просвете у коме се тражи умањење зарада.

„Очекивали смо да се неће десити обустава наставе, очекивали смо да ће министар да крене да решава проблем који имамо… Уследио је његов налог директорима школа да се, без образложења ни колико ни како, смање зараде“, подсећа Мићуновић. Он каже да је настао хаос у школама јер директори не знају како да обрачунају смањење и навео да се оно „креће између 3,56 па до 12 и нешто одсто“.

Министарство, како је навео, није дало инструкције како да се смање зараде, већ је саопштено да то одређују директори школа и рачуноводство.

„Ми можемо да замолимо министра да повуче налог и да плата сутра легне у нормалном износу“, каже Мићуновић.

За понедељак је планирана потпуна обустава рада, каже. „Даље ћемо својим колегама предложити да се додатне активности не одржавају – допунска, додатна настава“.

На питање да ли ће се то односити и на припрему за матуру, каже: „Разговараћемо са колегама да ли ћемо морати и тај екстремни корак да предузмемо”.

Упитан да ли се таквим поступцима угрожава регуларност краја школске године, Мићуновић каже да је за то одговоран министар Вербић.

„Саму регуларност и завршетак школске године је сам министар довео у питање, јер не покушава ниједан наш проблем да реши… То пребацивање лоптице: ја нисам за то надлежан, надлежан је ММФ, нама проблем не решава“, каже Мићуновић.

Он је поновио да министар не дозвољава да потпишу Посебан колективни уговор, на коме су, како је рекао, највише и радили синдикати у штрајку.

После понедељка настављамо са законским штрајком, са часовима који трају 30 минута, наводи.

„Тражићемо од школских одбора да нам се образложи разлог смањења плата… Уколико школски одбори буду негативно одговорили, после тога следе тужбе“, закључио је Мићуновић.

Извор: N1