3. октобра 2018. - Саопштења

Дан када су се директори обрукали

Неки просветни статистичари пребројали су да је од свог настанка Унија синдиката просветних радника Србије водила више од 250 кратких и дугих штрајкова. Дакле, пуних 19 година просветни радници штрајкују у оквиру ове организације, па је тако и данас.

Чини се, међутим, да се директори школа нису никада раније оволико обрукали, сада већ позивајући и народну милицију у помоћ. Један од разлога је сигурно тај што су се одродили од својих зборница, па у школама виде само начин да се што боље, брже и јаче додворе партијама, начелницима школских управа и министру просвете, разуме се.

Од тога да су школски полицајци пребројавали штрајкаче (Јагодина), као и да су поменути улазили у школе и видно нарогушени тражили неке спискове (Београд, Чачак),  преко директора који су тражили штрајкачке одборе у школама (Смедерево), победника смо ипак нашли у Горњем Милановцу где је директорка једне основне школе послала званичан допис:

„Молим вас да ми доставите податке о запосленима који су били у штрајку у претходном периоду од 1.9.2018. године до 30.9.2018. године, као и податке за сваки наставни дан који су и даље у штрајку.“

И не само да је прогутала понеку реч, него се уредно и потписала!

Ако је и за директорку, много је! За дотичну ћемо са задовољством тражити разрешење и то колико сутра, на преговорима. Свакако бисмо волели да имамо још оваквих докумената, да не дангубимо, а и да проверимо како ће први човек просвете реаговати на овакве безочне притиске и кршење више закона. Ваљда није потребно посебно истицати да никакве спискове председник синдиката није у обавези да даје, како директорима, тако и полицајцима (који се ваљда брину о безбедности…али чијој, није нам познато).

Одрођене школске властодршце вероватно нема смисла подсећати да су и сами некада радили у учионицама. Ако су тако брзометно заборавили своју наставничку прошлост, онда је се, вероватно, стиде. Овога пута имају и 46% више разлога за то у  11. платној групи! Мало ли је?!  Малтретираће запослене, а повећање зарада ће им доћи као бонус!

Мора се признати да је и сам министар овоме кумовао, јер је јуче у школе стигао допис да „воде евиденцију о оствареним ефективним часовима рада за сваког запосленог на основу које се обрачунава зарада“. Тиме је, наравно хтео да ослаби синдикалну преговарачку позицију, а појача своју, пре четвртка (преговори заказани за 12.00 часова), али је и отворио лов на просветне раднике!

Шта беше оно тражимо, „Правду изнад пара“!?

У Србији!?!

Хајте молим вас!?

И после 250 мањих и већих, дужих и краћих штрајкова и после скоро две деценије, Унија СПРС и даље верује у чојство и јунаштво. Без њега у животу и, наравно,  у образовању нема ничега. Празна љуштура форме и администрације.  Самим тим верујемо и у оно што је ономад министар изјавио, да неће смањивати зараде штрајкачима. Верујемо и у оне који су постали директори, а остали људи. Има и таквих међу нама, можда мало, али их има!

Понижавање српских учитеља и није неки спорт, упркос томе што се сваке године подиже на виши ниво. „Јунаштво се подразумијева и оно само допуњава чојство“, рече Марко Миљанов, а ми чекамо да видимо да ли ће се и како још неко обрукати. У овом животу ипак је само образ ненадокнадив.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије

Извор: УСПРС