3. фебруара 2014. - Саопштења

Извештај са преговора

Данас су настављени разговори о Протоколу за ову школску годину. За разлику од прошлог пута, овом скупу су присуствовали и министри просвете, науке и технолошког развоја, Томислав Јовановић и финансија, Лазар Крстић.

Унија синдиката просветних радника Србије, чврсто је стајала на становишту да неће потписати ништа без додатних гаранција које би важиле у случају да Влада не стигне да заврши Закон о платним разредима. Истог става били су и Синдикат образовања Србије, као и Синдикат у просвети Независност. Остали су се, после размишљања, такође, определили да не потпишу понуђени текст.

Спорно је то што два представника (сада техничке) Владе не могу да се обавежу да ће стићи да компликован посао око правног акта који дуго чекамо зарше у датом року. Ипак, коректно је решење да се исплата дуговања настави и заврши до 31. марта, ове године.

Да подсетимо, најмање су три разлога због којих инсистирамо да се реализује пројекат Платних разреда:

1. Да бисмо имали боља примања и однос најниже и највише плате вратили на 1:3;

2. Да би расподела буџетских средстава била праведнија;

3. Да не будемо више везани за пензионере;

Разговори ће бити настављени, а УСПРС ће у најкраћем року почети рад на предлогу платних разреда за просвету.

ИНФО УСПРС