30. септембра 2018. - Саопштења

На крају прве целе недеље штрајка

Поштоване колегинице и колеге,

Када смо најавили протест „Одбранимо достојанство професије“ за 25. април 2018. године, први пут смо позвани да разговарамо о платним групама и разредима (у овом сазиву Владе).

Тог 18. априла 2018. сазнали смо да су нам библиотекари, секретари, педагози и психолози у 7. платној групи, јер су страни експерти проценили да они нису носиоци делатности!? Највећи број наставника био је у 8, без могућности напредовања у следећу групу, а један мали део, око 1000 наставника нашао се у 9. платној групи. Они са педагошким звањима, њих 570 и запослени у специјалним школама.

Одатле смо кренули 18. 4. 2018. године.

Након протеста Уније синдиката просветних радника Србије (тада смо на улици били само ми), ситуација се померила на боље. Педагози, психолози и секретари ушли су у 8. платну групу, али у нижи разред од наставника. Библиотекари су били „закуцани“ у 7. групи.

Тако смо дочекали лето и радну верзију Уредбе Министарства државне управе и локалне самоуправе. Половином августа саопштено нам је да смо у феноменалној 8. групи, да је то одлично место и да је боље да све одмах прихватимо јер нема разлога да се бунимо. То су, чини се и урадили сви синдикати, осим просветних. Нигде нисте могли да чујете ни здравствене, ни социјалне, ни раднике у култури, научнике, запослене у туризму и спорту. Али ми нисмо хтели ни да станемо, ни да прихватимо.

После много времена, а практично од Великог штрајка, поново су заједно четири синдиката просвете.

Заједничке акције су биле, протест 31. августа, „Правда изнад пара“, 3. септембра – штрајк, 11. септембра – штрајк 19. септембра – штрајк. Од 24. септембра, свакодневно скраћење часова.

Након тешких преговора, ево где смо. Библиотекари и секретари су са нама у 8 групи, трећем разреду. Све одељењске старешине, као и учитељи, са 7. степеном образовања, нашли су се у 9. групи првом разреду, где су их сачекали они који су тамо већ били. Од првобитних 1000, у 9. групу смо успели да пребацимо око 38000 људи. Сви могу да напредују кроз 8. групу, али и да уђу и напредују у 9.

Наш захтев још није испуњен, да сви запослени у просвети са 7. степеном стручне спреме буду у 9. платној групи, првом разреду.

Предложили смо да се одрекнемо 0,02% повећања (286 динара) и да у 9. групи стартујемо са коефицијентом 3,84, који нам је и намењен у 8/3. Тако бисмо државни уштедели 150 милиона динара и показали спремност за договор. Одбијени смо, речима да би то направило хаос у систему. Тако смо се уверили да овде и није реч о новцу.

У Србији је тренутно ММФ. Понуда ће бити на столу 4. октобра и битно је нагласити, ништа није готово. Остајемо при свом захтеву да се сви са 7. степеном образовања нађу у 9. платној групи, а да они са 6. 5. и 4. степеном стручне спреме, такође носиоци делатности, заузму што бољем месту у платној матрици. Боримо се и за наше административне и финансијске раднике, као и за шефове рачуноводства.

Иза нас су јучерашњи преговори. На њих су дошли представници Министарства финансија. Речено нам је да ће у следећој години издвајање за образовање бити веће. Чекамо да видимо колико је то у новцу.

Унија синдиката просветних радника Србије, остаје у штрајку. Главни одбор је скоро једногласно одлучио да се скраћење часова настави. Такву одлуку имају и други синдикати.

Унија је целе недеље била у штрајку са преко 600 школа (око 450 у којима се звонило на 30 минута, и око 160 у којима се звонило на 45 минута, а чланови синдиката излазили након 30 минута). Организацијама које нису поштовале одлуке виших органа, бавићемо се ускоро. Свако ко се уморио или се није снашао на месту председника, добиће могућност да се часно повуче и преда место другоме.

Шта год била понуда следећег четвртка, размотрићемо је и дати на изјашњавање. Овог момента није захвално било шта предвиђати, али 4. октобар није далеко.

Сачекаћемо да видимо шта то држава после оволике приче о важности образовања, заиста нуди просветним радницима.

С поштовањем,

У Београду, 28. септембра 2018.

Председник Уније СПРС

Јасна Јанковић

Извор: УСПРС