29. јула 2018. - Саопштења

Платне групе и цена рада…

Платне групе и цена рада за запослене у просвети у сенци сензационалистичких прича о злоупотреби положаја наставника

Након писања медија о спорном путовању ђака у Шпанију на летовање, министар Просвете, Младен Шарчевић, изјавио је да ни један од директора у Деветој београдској гимназији неће бити на тој функцији. Старом истиче мандат 1. октобра, а новоизабрани, Душан Димитријевић, треба би да преузме дужност 2. октобра 2018. Ако се на основу садржаја новинских чланака и без утврђивања појединачне кривице, кажњавају сви редом, онда се у том ланцу одговорних налази и он сам, тако да је логично да и он да оставку.

Данима се у разним медијима повлачила прича о професорима који организују путовања и тако злоупотребљавају свој положај. Намеће се питање, шта се иза ових прича заправо крије.

Да ли преговори о платним групама и цени рада за просвету и остале делатности треба да остану у сенци „пренадуваних“ прича којима се радо забавља јавно мњење? Или, можда, министар Просвете жели да подиђе том истом јавном мњењу тренирајући строгоћу над новоизабраним директором кога запослени хвале као преданог и пожртвованог колегу и који је изабран великом већином гласова у колективу?

Према изјави самих родитеља који су упутили писмо неким дневним листовима и Министарству просвете, друго путовање у Грчку је организовано на њихову иницијативу и све је протекло у савршеном реду „На основу жеље наше деце и наше молбе, летовање деце је организовано од 9.7. до 20.7.2018. Сваки родитељ је потписао уговор са агенцијом „Puzzle Group“ и вршио уплате директно агенцији. Ђаке је пратио професор математике, Душан Димитријевић, јер је то, како кажу сами родитељи, био услов да своју децу пусте на то путовање.

Данас је школама стигао допис из Министарства просвете, потписан именом министра Шарчевића у ком се каже да се у „последњих неколико година“ осећају негативне последице због поступања појединих наставника који организују путовања која нису планирана школским плановима. Па ако се то није први пут и очигледно је да министар има сазнања о томе, а није у складу са законом, ко је за то одговоран? Ко је допустио да се оваква путовања уопште и организују? Девета гимназија није једина школа чији су ђаци отишли на једно од оваквих путовања од којих сви имају користи и ђаци, и родитељи који нису можда у могућности да сами воде децу на море. Ђаци из београдских и осталих школа по Србији годинама уназад путују у аранжманима који нису предвиђени школским планом и програмом. И то није био проблем, све до једном, док није одјекнуло у медијима. Очито је да је суштина небитна; битно је шта пише у новинама.

Дакле, остаје питање хоћемо ли једном у земљи Србији достићи тај ниво свести да преузмемо одговорност за своја дела и недела, уместо да упиремо прстом у друге?

Хоћемо ли успети да задржимо фокус на кључним темама које тиште ову земљу?

Хоћемо ли успети да договоримо пристојну цену рада за просвету?

Гордана Савовић, ПР УСШБ