29. августа 2018. - Саопштења

Зашто у девету платну групу?

Да се коначно награди квалитет

Полемика која се јавила као резултат најављених платних разреда и група, последица је делимичног неразумевања у којој платној групи треба да буду запослени у просвети. Предвиђено је да већи део запослених буде у 8. платној групи са коефицијентом који се креће у распону 3.35 – 4.71, што би значило и плату која би се, према тренутној успостављеној цени рада, кретала у распону 47870 – 67500 динара. Гледано са стране и јесте повећање, које готово да, по мишљењу већег дела јавног мњења, не оставља простор за незадовољство, а самим тим и не наилази на разумевање тог истог јавног мњења. Логично се намећу питања: Па шта сад опет хоће просветни радници и зашто су вечито незадовољни?

Овога пута незадовољство није последица ирационалне тежње за поређењем са осталим занимањима,  нпр. лекарима, већ потреба да се отвори простор да квалитет и залагање заиста буду и награђени, што се и поклапа са мишљењем Владе Републике Србије. „Просвета представља сектор где прво треба да се уведе оцењивање квалитета и учинка“ и  „Нећемо одустати да се платни разреди направе тако да се најбољи награђују“ – неке су од изјава председнице Владе, Ане Брнабић. Дакле, имамо исти став о томе да најбољима треба омогућити да напредују, само је питање који је најбољи начин да се то и оствари. По нашем мишљењу – стартна позиција у 9. платној групи.

Тренутна позиција у 8. платној групи не оставља много простора за напредовање, јер кретање кроз платне разреде у оквиру ове групе долази као резултат времена проведеног на раду. Наиме, онај који се цео радни век залаже биће у незнатној предности у односу на онога који ће само на основу стажа имати скоро исту плату. Стартни коефицијент у 3. платном разреду ове групе износи 3.84. Оставља се простор за напредовање кроз још преосталих 6 платних разреда (од почетка рада, па до пензије). То би практично значило да просветни радник са 30 година радног стажа, аутоматски добија 7. платни разред са припадајућим коефицијентом од око 4.50 и до краја свог радног века има простора за напредовање до максималних 4.71, односно око 3000 динара.

Уколико бисмо стартовали са 9. платном групом и 1. платним разредом, почетни коефицијент би био готово идентичан оном у 8. платној групи и 3. платном разреду и износио би 3.86. Разлика је симболичних 0,02 (у вредности коефицијента) за почетак, аостало би, међутим, далеко више простора за мотивисање, односно да се направи диференцијација између оних који постижу просечне и оних који постижу изузетне резултате. Гарантујемо да би у том случају ових других било далеко више, на општу корист деце, родитеља,школа, наставника и друштва у целини. Ово представља једини начин да се обећања председнице Владе РС и министра Просвете, барем делимично испуне.

Стрпљиво смо чекали да се идеја о увођењу платних група реализује, јер је Споразум између Владе РС и просветних синдикатапотписан још 2015, а реализација истог се очекује тек 2019. Када до те реализације дође, потребно је да резултира вредновањем квалитета, а самим тим и унапређењем квалитета образовања у целини. И неопходно је да се жили куцавици целог друштва поврати углед који јој по природи ствари припада и дане буде третирана као баласт друштва, јер ништа не производи. Подсећамо да из наше фабрике стижу најважнији производи – млади људи, темељ будућег друштва.

У Београду, 16. августа 2018.

Милан Јевтић, рук.Ресора за образовни систем УСПРС

Гордана Савовић, ПР УСШБ