29. маја 2018. - Вести

Јубилеј

70 година постојања Геолошке и хидрометеоролошке школе „Милутин Миланковић“ у Београду

28.5.2018. професори и ученици ове школе су на симболичан начин, полагањем венца на споменик Милутину Миланковићу у близини Карађорђевог парка, обележили 70 година постојања.

Ова јединствена школа, препознатљива по својим уникатним образовним профилима,  започела је са радом још 1947. као Школа за помоћнике геолога у Панчеву, да би потом прерасла у  трогодишњи Геолошки техникум којој се, потом, 1948. придружила и Хидрометеоролошка школа. 1953. основана је Геолошка средња техничка школа са интернатом у Београду. Током наредних година ова школа је допуњавала листу занимања и у складу са потребама тржишта мењала своје наставне планове и програме, да би 1988. добила коначан назив и име великана наше и светске науке Милутина Миланковића – Геолошка и хидрометеоролошка школа „Милутин Миланковић“. Од 2005. у школи постоји и нови образовни профил – техничар за заштиту животне средине.

Данас се ова школа бави наукама које су вечне, природне, које не зависе од друштвених токова, технолошких достигнућа, политичких промена и духа времена. Људи ће увек и заувек имати потребу да завире у састав Земљине коре, да погледају у небо, у Сунце, да знају да ли ће им требати кишобран или капут. Људи воле реке и потоке и плаше их се кад набујају, и имају потребу да природу и своју околину сачувају од загађења и уништења. Како нас технологија заокупља све више и како неминовно постајемо зависни од ње, јавља се и све јача потреба за природом и њеним очувањем.

Практична,  теренска настава, која је незаменљиви део квалитетног образовања, обавља се на локалитетима широм Србије, попут Ваљева, Копаоника, Орешковице, Рајца, Колубаре, Ђердапа и многобројних локација у, и околини Београда. Посебан значај имају и стручне посете разним постројењима за прераду воде, рециклажним центрима, депонијама у склопу наставе из заштите животне средине. Школа већ дуги низ година успешно сарађује и са многобројним институтима, попут Геолошког, Рударског, Института за нуклеарне науке „Винча“, Института „Кирило Савић“, Института за метеорологију Физичког факултета, Института за испитивање материјала Србије, Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић-Батут“ и многим другим. Школа је остварила тесну сарадњу и са више факултета који уступају своје лабораторије и стручњаке, како би ученици стекли најновија знања и вештине, као што су Рударско-геолошки, Грађевински, Физички, Хемијски, Технолошки факултет. Посебно место заузима и сарадња са Републичким хидрометеоролошким заводом, као и са истраживачком станицом „Петница“, где ђаци ове школе  усавршавају своја знања и брусе своје таленте.

Геолошка и хидрометеоролошка школа „Милутин Миланковић“ представља образовно-васпитну установу за пример, школу која гледа и размишља и о будућности, како научних области из подручја рада, тако и својих ученика, који су најбољи показатељи квалитета рада школе, односно наставника и свих запослених у њој.

Очекујемо да ће будући јубилеји школу затећи са још много успешних генерација ученика који ће постизати врхунске резултате.

Гордана Савовић ПР УСШБ

Владимир Масло члан ГО УСШБ