5. маја 2013. - Вести

Колико ђака – толико пара

У 16 општина и градова спрема се капитација, плаћање наставника према броју ученика. Свих 76.258 просветара пред новим моделом.

После лекара, који од октобра плату примају према броју пацијената које лече, на списку за увођење овог модела исплата су и наставници. У 16 општина, од почетка ове школске године праве формуле по којима ће догодине почети пилот-пројекат капитације – плаћања наставника према броју ученика.

Свих 76.258 просветара требало би да од 2014. године добијају коверту према учинку, броју ђака и квалитету рада. Синдикати, међутим, тврде да ће све бити померено чак на 2020. и да ће због тога бити измењен и Закон о основама система образовања, како би се продужио рок.

– Рационализација мреже школа је први услов за овај модел плаћања. Како то није урађено до краја, не могу се ни наставници плаћати према броју ученика – сматра Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника. – Осим нас, и остали просветни синдикати доставили су Министарству предлог да се нови модел уведе после 2020. године.

Из Министарства, међутим, демантују ту вест и кажу да припреме теку по плану.

– За десетак дана имаћемо састанак с радном групом, а потом и са представницима свих 16 општина које су укључене у пилот-пројекат. Њихов посао је да направе локалне формуле које ће моћи да буду примењене у тим срединама од септембра – каже за ”Новости” Зоран Костић, помоћник министра просвете.

 

ВЕЋ УГАШЕНО 1.900 ОДЕЉЕЊА

У школама је до сада угашено око 1.900 одељења, а до следеће школске године биће их још мање. Због све лошијег природног прираштаја, учионице су сваког септембра празније. И даље постоји око 4.000 одељења са мање од 15 ученика и многа од њих мораће да се рационализују.

– После тога Влада Србије треба да донесе уредбу којом ће се омогућити посебан начин финансирања.

Међу њима су: Пожаревац, Пожега, Ваљево, Врање, Кикинда, Обреновац… Предстоји цела година у којој ће се видети да ли су предложене формуле по којима ће се наставници плаћати добре или ће морати да буду дорађене.

– Када плаћање по ученику почне у целој Србији, ако се испостави да има технолошких вишкова, тај проблем решаваћемо посебним социјалним програмима и уз помоћ локалних самоуправа – објашњава Костић.

А плаћање је замишљено тако да школе, из државног буџета и општинске касе, према броју уписаних ђака, добијају новац, који ће даље распоређивати наставницима.

 

Извор: Вечерње новости